11/03/2019 14:04 h. - Glòria Santamaria

"Al mosquit tigre, ni una gota d'aigua"

La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Salut Pública, ha elaborat un seguit de materials, en el marc del conveni de col·laboració amb el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania i minimitzar els riscos derivats de la presència de mosquits, en especial del mosquit tigre.

El material, un vídeo (amb una versió llarga i una versió curta) i un cartell, porten com a eslògan "Al mosquit tigre, ni una gota d'aigua". Aquest material va adreçat a la ciutadania en general, però també es vol incidir de manera especial a l’àmbit escolar.

Els ajuntaments interessats el trobaran a disposició a través de la pàgina web https://www.diba.cat/web/salutpublica/plagues_urbanes#MaterialDifusio

Exposició

En paral·lel, la Diputació de Barcelona també posa a l'abast dels municipis de la demarcació de Barcelona l'exposició itinerant "El mosquit tigre un veí que ens incomoda", una eina educativa que pretén sensibilitzar la ciutadania sobre el seu paper en el control del mosquit tigre i proporcionar informació sobre les mesures preventives més efectives que estan al seu abast.

Els ajuntaments interessats podran exposar la mostra al seu municipi sol·licitant-la al Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, fins al 30 de maig.

El mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika. A Catalunya s'han detectat casos importats d’aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Prevenció

La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie.

El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.